Internet Protocol Television (IPTV) har blivit det vanligaste namnet för abonnemangsdistributionssystem för TV-eller videosignaler med bredbandsanslutningar över IP-protokollet. Det levereras ofta tillsammans med internetanslutningstjänsten, som tillhandahålls av en bredbandsoperatör över samma infrastruktur men med reserverad bandbredd.

Definition av IPTV

IPTV är inte ett protokoll i sig. IPTV eller TV över IP-protokollet, har utvecklats baserat på video-streaming]. Denna teknik kommer att utvecklas inom en snar framtid i dagens TV, även om detta kräver mycket snabbare nätverk än dagens, för att garantera kvalitet i tjänsten.

Egenskaper

Till skillnad från den nuvarande situationen kommer leverantören inte att sända sitt innehåll som väntar på att tittaren ska ansluta, men innehållet kommer endast fram när kunden begär det. Nyckeln är att anpassa innehållet för varje kund individuellt. Detta gör det möjligt att utveckla lön per vy eller betala per händelse eller video på begäran. Användaren kommer att ha en mottagare enhet ansluten till sin dator eller till sin IPTV box och genom en guide kan välja det innehåll som han vill titta på eller ladda ner för att lagra på mottagaren och därmed kunna visa dem så många gånger han vill.


Den programmering som företagen kommer att erbjuda bästa IPTV är baserad både på traditionella kanaler, liksom på mer specifika kanaler på ett visst ämne, så att kunden väljer de som de tycker om. Dessutom kommer sportevenemang eller premiere-filmer att sändas på pay-per-view-basis, dvs. genom att betala ett extra belopp till serviceavgiften för att se dem. Det handlar om att köpa innehållet du vill titta på för att göra en TV på efterfrågan. Tack vare dess funktioner tillåter IPTV dig att lagra innehållet för att titta på dem så många gånger du vill, men det låter dig också pausa, gå framåt, spola tillbaka etc. som om det var ett videoband eller DVD.
Inom reklambranschen, eftersom det är information som kommer via internet, kunde de anpassa sina annonser, så att användaren med bara ett klick kan få tillgång till inköp av sina produkter.
Dessutom förväntas det inom tjänsterna, sökmetoderna och begränsningarna, det vill säga att föräldrar kan blockera visst innehåll på IPTV som endast kan visas efter verifiering av en föräldranyckel, samt söka efter till exempel alla program, serier eller filmer där den här eller den här författaren eller är av den här eller den här genren.

Tekniska krav

För att IPTV ska utvecklas på ett komplett sätt är det nödvändigt att öka hastigheten på aktuella anslutningar. Vi kan skilja mellan två typer av Kanal: SDTV standard definition eller HDTV high definition. För en kanal av den första typen skulle det vara nödvändigt att ha en anslutning på 1,5 Mbps och för en kanal av den andra typen 8 Mbps. Om vi har flera olika kanaler samtidigt (eftersom vi har flera tv-mottagare till exempel) behöver vi mer bandbredd. Till denna bandbredd måste du lägga till den nödvändiga för Internetanslutningen. Vi pratar om 4,5 Mbps för tre SDTV-kanaler eller 11 Mbps för en HDTV-kanal och två IPTV. Dessa beräkningar användermpeg-4 för videokomprimering / kodning.
IPTV behöver vissa tekniska värden för att kunna tillhandahålla sitt innehåll utan besvär, värdena är följande:

Bandbredd: beroende på antalet dekodrar, hastigheten på internet eller IP-telefoni (VoIP, bör vara högre i varje enskilt fall, de vanligaste är: 4 Mbps, 7 Mbps, 8 Mbps,10 Mbps, 12 Mbps, 14 Mbps, 16 Mbps och 18 Mbps). Det faktum att bandbredden är högre, orsakar prepperbutik-linjen att vara mer känslig för fall. Det vill säga en linje med en profil på 4 Mbps, om den till exempel lämnas med signal-till-brus-värden på 13db och dämpning av 40, stöder inte en profil på 10 Mbps, eftersom det orsakar större dämpning och mindre signal-till-brus. Signal-till-brus: större än 13db för att säkerställa tjänstens stabilitet (ju högre värde desto mer kvalitet kommer tjänsten att vara) Dämpning: mindre än 40dB, för om den är för hög kan tjänsten ha konstanta droppar.