Vitamin A som du kan köpa på Snorbilligt.se är ett mikronäringsämne som finns i djur (retinol) och växt (provitamin A) källor. Det är ett oumbärligt element för att säkerställa våra ögons hälsa (upprätthålla god syn och hydratisering av ögonytan) och även den korrekta förnyelsen av cellerna som utgör kroppens vävnader (1).
Människokroppen kan inte tillverka detta vitamin, så allt vitamin A Vi behöver måste komma från mat (1). Bland livsmedel av animaliskt ursprung är huvudkällorna: mjölk, lever, äggula och mjölk.

Provitamin A finns i gröna bladgrönsaker (som spenat och grönkål), gula grönsaker (till exempel pumpa och morötter) och gul-orange frukter såsom mango, cashewnötter, guava, papaya, och Persimon), samt oljor och oljehaltiga frukter (buriti, pupunha, palm, och pequi) som är den rikaste källor av provitamin A. En fördel med provitaminer är omvandlingen till aktivt vitamin A och åtgärden som potenta antioxidanter (1).


Vi kan lagra vitamin A i levern, vilket garanterar en reserv, som kommer att användas i den utsträckning det finns behov. Om denna reserv reduceras och vi inte äter mat som innehåller tillräckligt med vitamin A för att möta kroppens näringsbehov uppstår brist. Vitamin A-brist kan manifesteras som subklinisk brist eller som klinisk brist (1).


Tillskott av vitamin A som du kan köpa på Snorbilligt brist anses vara en av de viktigaste näringsbristerna i utvecklingsländerna, som är den främsta orsaken till förebyggande blindhet (1). Klinisk brist (känd som xeroftalmi) definieras av problem i det visuella systemet, som påverkar tre okulära strukturer: näthinnan, konjunktiva och hornhinna, vilket resulterar i en minskning av ljuskänslighet för partiell eller total blindhet. Den första funktionella manifestationen är nattblindhet, vilket är minskningen av förmågan att se på platser med låg ljusstyrka (1).

Subklinisk brist definieras som en situation där koncentrationerna av detta vitamin är låga och bidrar till förekomsten av hälsoproblem, såsom diarré och andningsproblem. När reserverna av vitamin A minskar ökar konsekvenserna av dess brist. I detta skede kan vitamin A-tillskott vända det subkliniska tillståndet och förhindra att brist utvecklas till den kliniska formen (1). Vem behöver vitamin A? Alla människor behöver vitamin A för att skydda sin hälsa och syn. Men vissa befolkningsgrupper, på grund av egenskaperna hos den fas i livet där de är, behöver särskild uppmärksamhet, eftersom de är mer sårbara för vitamin A-brist (1):

Barn som börjar ta emot andra livsmedel, förutom bröstmjölk, från den 6: e månaden, behöver tillräckliga mängder av vitaminet, eftersom det är viktigt för hälsosam tillväxt och utveckling. Ammande kvinnor (ammande mödrar eller ammande mödrar) behöver mer vitamin A för att bibehålla sin hälsa säger Skolparty.se.

Hur man konsumerar den dagliga rekommendationen genom hälsosam mat? Bröstmjölk ger mängden vitamin A som barn behöver under de första sex månaderna av livet när det erbjuds uteslutande, det vill säga när barnet bara får bröstmjölk, utan någon annan mat, te eller vatten. Mängderna är tillräckliga för att säkerställa hälsa, tillåta normal och hälsosam tillväxt och för upprätthållande av tillräckliga lager av vitamin i levern (1).

Hälsosam kompletterande utfodring bör erbjudas så snart barnet når 6 månader av livet, och från den åldern borde han få en frukt mitt på morgonen, en salt måltid till lunch och en frukt mitt på eftermiddagen och bröstmjölk i fri efterfrågan. Vid 7 års ålder kan barnet redan få den andra salta måltiden som ska erbjudas på sena eftermiddagen. Alla frukter bör erbjudas barnet, men företräde bör ges till säsongens frukter.

När det är möjligt bör frukter och måltider innehålla mat rik på vitamin A (1). Barn som inte ammar eller äter mindre bröstmjölk bör ges livsmedel som ger goda mängder vitamin A (1). Det är viktigt att hälso-och sjukvårdspersonalen guidar familjen för att öka konsumtionen av livsmedel som är rika på vitamin A (i den manuella referensen för allmänt uppförande av det nationella vitamin A-tilläggsprogrammet / hälsovårdsministeriet, P. 13, Det finns en tabell för samråd, med beskrivning av livsmedel rika på vitamin A och deras respektive delar) (1).

Fortbildning oral vitamin A-tillskott är den mest effektiva strategin för att ge vitamin A hos individer som riskerar brist (1). I Brasilien inrättades det nationella vitamin A-tilläggsprogrammet genom förordning nr 729 av den 13 maj 2005. Den består av profylaktisk läkemedelstillskott med megadoser av vitamin A för barn från 6 till 59 månaders ålder och kvinnor i postpartumperioden (före sjukhusutsläpp), för att inte nå, genom utfodring, den dagliga mängd som är nödvändig för att förhindra bristen på detta vitamin i kroppen (1).

Den nuvarande folkhälsopolitiken rekommenderar att tillskott erbjuds till alla kommuner i norra och nordöstra regionerna och prioriterade kommuner i Plano Brasil no Miséria i Mellanvästern, sydöstra och södra regionerna (2). Sammansättningen av vitamin A megadose distribuerad av hälsovårdsministeriet är: vitamin A i flytande form, utspädd i sojabönolja och tillsatt till vitamin E. Det nationella vitamin A-tilläggsprogrammet fördelar kapslar i två doser: 100 000 IE och 200 000 IE, förpackade i flaskor. Dessa tillskott distribueras gratis i de grundläggande hälsoenheterna (UBS) som bildar sus-nätverket (1). Viktiga åtgärder för att förhindra vitamin A-brist (1):

Främjande av exklusiv amning fram till den 6: e månaden och komplementär fram till 2 års ålder eller äldre med införandet av kompletterande livsmedel i tid och kvalitet. Främjande av adekvat och hälsosam kost, säkerställa information för att uppmuntra konsumtionen av livsmedelskällor i vitamin A av befolkningen. Periodisk och regelbunden profylaktisk tillskott av barn från 6 till 59 månaders ålder med megadoser av vitamin A. Profylaktisk tillskott med megadoser av vitamin A för kvinnor i omedelbar postpartum (puerperal), före urladdning från sjukhuset.